2001. február.
Síelve. 170km-en 3. hely 560km -en 2. hely. Első kelet európai indulóként.Gyerekkorom kedvenc műsora a delta volt. A mai generációnak ez már nem sokat mond. Ez egy tudományos újdonságokkal foglalkozó heti műsor volt (még fekete fehérben). Számomra ,-amitől még kedvesebb volt, hogy a műsor felvezető képsoraiban néhány másodpercre látható volt egy nagy szánt húzó hófúvásban küzdő csapat. Mindig egyfajta bizsergés és izgalom fogott el amikor ezt láttam. Éreztem ,hogy ezt nekem is ki kell próbálnom……

Ritka ünnepnapok egyikén, volt szerencsém internet elérhetőség közelébe jutnom. (2000.évet írtunk)Némi szörfözés után rátaláltam az Idita Sport Extrém verseny honlapjára. Rögtön tudtam, hogy ezt nekem találták ki! Gyors szponzor keresésbe kezdtem, hiszen már csak a repülő jegy is kisebb fajta vagyonba került nem beszélve a megfelelő felszerelésről! A nevezési díj 1500$ ami szintén csinos kis összeg itt mifelénk. Küzdelmesen de körvonalazódott a szükséges összeg. Nem is gondoltam, hogy a vízum megszerzése lesz a legnehezebb feladat. Két dossziényi igazolás és két konzuli meghallgatás kellett  az áhított pecsét megszerzéséhez…

A verseny a világ leghosszabb kutyaszán versenyének (Iditarod 1800km) útvonalán zajlik. Kissé magyartalan fordításban emberi erővel teljesíthető módokon. Ez annyit jelent,hogy három kategóriában futva, sífutva és kerékpáron három távon 170, 560 illetve 1800km-en lehet versenyezni. A verseny alaszkában zajlik februárban. Szabályai egyszerűek. Külső segítséget nem szabad igénybe venni.Minden igazolópontot érinteni kell. Versenyt feladni csak az igazolópontokon lehet. Innen a szervező kötelessége a versenyzőt eljuttatni valamilyen lakott területre.

A szervező biztosít minden igazoló ponton vizet,valamint egy tál ételt. A versenyzők a rajt utáni első igazoló ponton kötelesek eltölteni 4 órát csak ezután mehetnek tovább a beérkezés sorrendjében. Ez azt a célt szolgálja, hogy az elégtelen felszereléssel vagy felkészüléssel érkezők még időben meggondolhassák magukat. Erre volt is néhány példa.

Ez évben rendkívül erős és népes mezőny gyűlt össze minden kategóriában és távon. Lehetőség volt két meghatározott súlyú utánpótlás csomag előre küldésére két igazoló pontra. Ezzel a lehetőséggel mindenki élt. Ekkor még nem tudtuk ,hogy ez csak illúzió, legalább is a mezőny nagy részének a főszervező Dan Bull “jóvoltából”. Na erről még később.